Ummara

The project was born through an understanding of the value of nature and its historical use as a sanctuary and refuge, allowing us to create a concept that reconnects with the environment and ourselves.

Location
Valle de Guadalupe, Baja California, Mexico
Year
2017
Status
Program
Construction Area
140,000 sqm
Partners
Rojkind Arquitectos + Amasa Estudio

The “Tres Cerritos” land is located in “Valle de Guadalupe” and is part of the Wine Route in the Francisco Zarco delegation in Ensenada, Baja California.

The project was born through an understanding of the value of nature and its historical use as a sanctuary and refuge, allowing us to create a concept that reconnects with the environment and ourselves.

It focusses on those who seek to reconnect with nature, discover extraordinary places, experiment through the senses, revalue the concept of time, honor the food provided by the region and find balance in the elements.

The master plan for the “Tres Cerritos” land is composed of an architectural program whose heart is found in the wine-growing sector; a project inspired by the origins of the Valley and Franciscan architecture interpreted through concave slabs arranged on a central patio that invites to introspection.

Throughout the land, Ummara encompasses an enology project for grape cultivation and wine production as well as olive derivatives such as oils and fragrances, lavender and orange trees, creating an new category and concept of hospitality under a DNA and premise that redefines holistic and multi-sensory perspectives.

Through the routes that invite to the top of the three hills, 28 villas are embedded in the ascending topography. On one side of the land, with one of the best views of the Guadalupe Valley, there’s a pool area that evokes the idea of earth turned into mud as a natural container of water.

The spaces are made for privacy and regenerative rest in contact with the mountain which offers adventure, calm, and wisdom to connect with nature and freedom.

Walking towards the top of the largest hill, getting lost between the topography and the vegetation is the restaurant which is contained through a central patio.
This tasting and meditation space allows to develop a unique experience for the visitor and to connect with the basic and the elemental, with the senses, the inner self and with others.

The property has an area of 140,000 sqm distributed in a land made up of small slopes and three small hills that build a landscape with stony elements that generate sculptural views along the way.

The entire project is integrated through a common language that refers to the four main elements of nature, air, water, fire and earth by the use of distinctive materials such as clay brick and the most elemental forms of architecture like handcrafted vaults as an essential detail of composition.